Η 16αδα των Διαιτητών ποδοσφαίρου και μπάσκετ που ανέλαβε διοικητικό πόστο

  • By admin
  • December 15, 2021
  • 0

Αρκετοί είναι οι Διαιτητές που αφού πρώτα υπηρέτησαν το χώρο της Διαιτησίας, εν συνεχεία όταν αποχώρησαν από την ενεργό δράση συνέχισαν σε διαφορετικό πόστο. Την μεγάλη αρχή έκανε στο ποδόσφαιρο ο αείμνηστος, Κώστας Αλεξανδρίδης, όταν από πρόεδρος των διαιτητών στην ΟΔΠΕ εμφανίστηκε ως… παράγοντας του Ολυμπιακού Βόλου και εξελέγη πρόεδρος στην ΕΠΟ το 1999. Στο μπάσκετ ο Κυριάκος Παναγιώτου, πρώην διαιτητής της Α1 και πρόεδρος του συνδέσμου Διαιτητών Αχαΐας «μετακόμισε» στη διοίκηση του Απόλλωνα, όπου επί εποχής του τα παιδικο-εφηβικά κατέκτησαν πρωταθλήματα.

Οι Referees.gr σας παρουσιάζουν τη βασική 15αδα των Διαιτητών στα δύο αθλήματα που συνεργάστηκαν με συλλόγους.

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ (του Ιωάννη)

Πρώην διαιτητής της Α’ εθνικής την τετραετία 1995-99 και τέως πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών Θεσσαλονίκης. Επί προεδρίας του Θοδωρή Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ ανέλαβε υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ομάδας.

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ (του Ρήγα)

Το …μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, καθώς τόσο ο παππούς του, όσο και ο πατέρας του είχαν αγωνιστεί στον Άρη. Αποχώρησε το 2003, έχοντας γίνει διεθνής  Διαιτητής και ανέλαβε πόστο στον Άρη την χρονιά 2004-05. Τον Σεπτέμβριο του 2008 μετακινήθηκε στη Λαμία ως γενικός διευθυντής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Έβαλε τέλος στην καριέρα του το 2010, έχοντας στο ενεργητικό του 21 παιχνίδια στη Β’ εθνική κι άλλα τόσα στην Γ’.  Ανέλαβε υπεύθυνος του Εθνικού Αστέρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΛΟΥΚΑΣ

Με περιπετειώδη όσο και εκκωφαντικό τρόπο αποχώρησε από την ενεργό δράση. Αφορμή στάθηκε ένα πέναλτι που έδωσε στον Παναθηναϊκό και τον Λουκά Βύντρα στο ματς με τον Άρη το 2010. Τότε έγινε η αιτία ώστε να ακουστεί και η ατάκα του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, περί «εγκλήματος κατά της Ελλάδας»… Ο Δαλούκας παραιτήθηκε από τη διαιτησία μετά τις απειλές που δεχόταν η οικογένεια του, είδε την Porsche Cayenne να τυλίγεται στις φλόγες μετά από ένα αγώνα της Εθνικής κι αποσύρθηκε οριστικά από το χώρο. Έπαιξε ωστόσο, μπάσκετ στην ομάδα της Ιτέας.

Όταν ο Αχιλλέας Μπέος είχε κριθεί ένοχος για απόπειρα εκβιασμού, αγόρασε το 58% των μετοχών της ομάδας της Νέας Ιωνίας από τον Στράτο Γιδόπουλο αντί του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ και δύο μήνες μετά τις έδωσε στον τέως πρόεδρο του συλλόγου, Δημήτρη Ιωαννίδη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ

Τον Μάϊο του 2008 διεύθυνε το τελευταίο ματς στην καριέρα του, αυτό μεταξύ του Ολυμπιακού και του Άρη για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και εν συνεχεία ανέλαβε καθήκοντα τιμ μάνατζερ στην Ξάνθη. Αποχώρησε το 2011 και θήτευσε για τρία χρόνια στον Λεβαδειακό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΣ

«Κρέμασε τη σφυρίχτρα» του το καλοκαίρι του 2004, έχοντας διευθύνει 183 αναμετρήσεις και αφού πρώτα ανέλαβε πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, προσλήφθηκε στο πόστο του αντιπρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Αστέρα Τρίπολης. Το 2009 αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι της ιεραρχίας (πρόεδρος της ΠΑΕ), πόστο που διατηρεί έως και σήμερα. Παραμένει τα τελευταία επτά χρόνια πρόεδρος στην Super League.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗΣ

Σφύριξε από το 2005 μέχρι το 2010 σε αγώνες της Α’ εθνικής και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο αθλητικό management, στο Πανεπιστήμιο της Σπάρτης, ανέλαβε το 2012 με την ΑΕΚ σε θέματα marketing και δημοσίων σχέσεων.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΙΚΙΝΗΣ

Στο χώρο της Διαιτησίας είχε ενεργό ρόλο από το 2000 μέχρι το 2008, με συνέπεια να χριστεί διεθνής. Μεταπήδησε στην Καλλιθέα ως team manager αλλά και στον Πάμισο Μεσσήνης, όπως και στον Κισσαμικό.

ΜΑΛΑΜΑΣ ΤΕΒΕΚΕΛΗΣ

Είχε λάβει το χρίσμα του διεθνή διαιτητή και το καλοκαίρι του 2013 προσλήφθηκε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως ειδικός αναλυτής του τμήματος. Παράλληλα, είναι σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη σε θέματα διαιτησίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

Μόλις ολοκλήρωσε ευδοκίμως την Διαιτητική καριέρα του προσλήφθηκε ως μάνατζερ στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ και μετά στην μπασκετική. Από το 1977 μέχρι το 1983 ήταν διαιτητής της Α’ Εθνικής και είχε πάρει και το σήμα της FIFA, ενώ ήταν και διαιτητής μπάσκετ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Διετέλεσε διαιτητής της Α1 κατηγορίας και πρόεδρος του συνδέσμου Θεσσαλονίκης από το 2007 έως και το 2014. Μόλις αποχώρησε από την ενεργό δράση προσλήφθηκε ως μάνατζερ στην ομάδα των Πευκών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΟΧΑΛΗΣ

Πολλές διαιτητικές περγαμηνές έχει ο Θανάσης Γιοχαλής, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους Ελληνες Ρέφερις. Τον θυμόμαστε στα παραδοσιακά ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός -Παναθηναϊκός αλλά στο Μακάμπι – Μπαρτσελόνα. Έχει θητεύσει και στην ΟΔΚΕ αλλά και στην ΚΕΔ/ΕΣΚΑ-Η. Λίγοι θυμούνται ότι ήταν εξαιρετικός τερματοφύλακας και ότι παρ’ ολίγο θα έκλεινε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, αν ο Ασλανίδης δεν απαγόρευε τις μεταγραφές από νομό σε νομό…

 Μόλις ολοκλήρωσε ευδοκίμως το διοικητικό ρόλο στα όργανα Διαιτησίας ανέλαβε καίριο πόστο τόσο στον Απόλλωνα Πατρών όσο και στην Ολυμπιάδα αλλά και τον Κόροιβο Αμαλιάδας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΟΥΒΗΣ

Όλοι θυμούνται ότι ήταν ο πρώτος Έλληνας Διαιτητής που διέκοψε αγώνα μπάσκετ, με στόχο να εκκενωθούν οι κερκίδες από έξαλλους οπαδούς το 1986 στην Πάτρα (Απόλλων-Ιωνικός). Διαιτήτευσε εκατοντάδες αγώνες μπάσκετ για τα εγχώρια και τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και πήρε μέρος συνολικά σε 35 Τελικές φάσεις Ολυμπιακών τουρνουά και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων.

Έγινε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, με υφυπουργό τον Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει διοικητικό πόστο τόσο στην ΚΑΕ ΑΕΚ όσο και στον ΕΣΑΚΕ.  

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΪΝΙΩΤΗΣ

Πρώην διεθνής διαιτητής είναι ο Σωτήρης Λαϊνιώτης, ο οποίος αν και ανέρχονταν διαιτητικά, εγκατέλειψε την Διαιτησία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγινε το 1995 ο νεότερος Έλληνας διεθνής διαιτητής σε ηλικία μόλις 25 ετών και διεύθυνε σημαντικούς αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από το 2000 έως το 2006 σφύριζε σε αγώνες της Euroleague.

Παράλληλα, ήταν παλιός αθλητής στο πόλο µε τον Θρίαµβο Πατρών τη δεκαετία του ’90, ενώ ο πατέρας του έπαιζε στη Θύελλα Πατρών. Από τότε που αποχώρησε από τη διαιτησία ασχολήθηκε ως παράγοντας (αντιπρόεδρος) αλλά και χορηγός της ΝΕΠ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΛΛΗΣ

Ήρθε τις τελευταίες εβδομάδες στην επικαιρότητα λόγω της συμμετοχής του στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο Ηρακλειώτης πρώην διεθνής διαιτητής του μπάσκετ και πατέρας του προπονητή του ΟΦΗ, είναι μεταξύ των επτά τακτικών μελών της νέας Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Όταν αποχώρησε από τη Διαιτησία, όπου έκανε λαμπρή καριέρα, ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Ηρακλείου στο μπάσκετ αλλά και με τον Εργοτέλη ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής.

ΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Θεωρείται από τους καλούς Έλληνες Διαιτητές, ο οποίος σφύριξε στην Α1 κατηγορία το 1980. Είναι ο πρώτος διαιτητής που σφύριξε κατ’ ευθείαν στην Α1 κατηγορία. Σταμάτησε την ενεργό δράση το 2000. Έχει εργαστεί σε ομάδες μπάσκετ (Δάφνη, Παπάγου, ΑΣΕΔ).

Μοιραστείτε