Γιαρένης και …πολιτεία

  • By admin
  • February 14, 2023
  • 0
epo toixos refereesgr

Ο Τάκης Μπαλτάκος δέχεται συνεχώς επιθέσεις. Κυρίως από ΠΑΕ για θέματα διαιτησίας. Και εκεί είναι το οξύμωρο…

 Αν και νομικός σύμβουλος της ΕΠΑΕ επί αειμνήστου Γιώργου Δέδε και Βίκτορα Μητρόπουλου ΠΟΤΕ δεν ασχολήθηκε με  το άθλημα της διαιτησίας στην παλαι ποτε κραταία ΕΠΑΕ!

Του Ν.Ι.ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Ωστόσο βρίσκει αγκάθια στο διάβα του. Ένας Φιλιπούσης από τη μία που μπήκε από τον Κοντονή στο ποδόσφαιρο και κάποιοι πρόεδροι που του χαλάνε το ίματζ. Του Μπαλτάκου πάντα. Για πάμε να αρχίσουμε να ξεκινήσουμε….

Πραγματικά, ο μοναδικός εν ενεργεία πρόεδρος Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, ο οποίος από τότε που εξελέγη, έχει καταφέρει να απασχολεί όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης, περιλαμβανομένης της ποδοσφαιρικής, αυτός δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της δικής μας. Της ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής και λέγεται Δημήτρης Γιαρένης.

Συχνά ο Γιαρένης συστήνεται με το σλόγκαν :«Ο Θωμάς Μητρόπουλος είναι φίλος μου», ώστε να κερδίζει πόντους με την γνωριμία που έχει με τον άρχοντα του ποδοσφαιρικού παρασκηνίου».

Μάλιστα ο Δημητράκης είχε καλέσει τον κατά κόσμο «Κοκαλιάρη», τον Θωμά το 2018  στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΕΠΣΑΝΑ και το 2019 στην εκδήλωση για την κλήρωση των πρωταθλημάτων, στέλνοντας μήνυμα για «καθαρό ποδόσφαιρο» στα σωματεία της Ένωσής του.

H ιστορία του Γιαρένη αρχίζει από την οδό Φίλωνος, στον Πειραιά. Στην περιοχή της πάλαι ποτέ Τρούμπας. Εκεί, ήταν ο χώρος εργασίας του Γιαρένη. Τα απογεύματα μεταφερόταν στην Καβάλας και Άργους. Πιστός μαθητής του Θωμά, παρακολουθούσε τις «διαλέξεις» του για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου.

Πρόεδρος από το 2009 του σωματείου της Ανατολικής Αττικής, «Άνοιξη», και κάτοικος βορείων προαστίων, το 2016 εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΣΑΝΑ, κάτι που επαναλήφθηκε το 2020. Το 2017 έγινε μέλος της ΕΙΠ/ΕΠΟ και από το 2021 είναι μέλος της Επιτροπής Διοργανώσεων της ομοσπονδίας. Στις τελευταίες εκλογές έθεσε υποψηφιότητα για αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

Η θητεία του, βίος και πολιτεία. Ή, αν προτιμάτε ΓιαΡΕΝης και ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Έμπλεη καταγγελιών. Από παράνομους ορισμούς παρατηρητών διαιτησίας έως σεξουαλική παρενόχληση, προτού καν  το #metoo μπει στις ζωές μας.

Το 2017, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΠΣΑΝΑ από τον Γιαρένη, η από το 2005 υπάλληλος της ΕΠΣΑΝΑ, Σοφία Δογραμμάτζη, απολύθηκε και προσέφυγε στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια εναντίον του. Σύμφωνα με την καταγγελία ο Γιαρένης «προέβη κατ’ εξακολούθηση και συστηματικά σε σειρά δυσφημιστικών κι εξυβριστικών σχολίων και φωτογραφικών χυδαίων χαρακτηρισμών, αναγόμενων στο σεξ», μέσω ιστοσελίδας που διαχειριζόταν.

Ιδού δύο δείγματα των αναρτήσεων:

«ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΣΑΝ ΤΡΕΛΗ Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΌΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΣΙΓΑΡΟ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ:ΠΙΠΑ.»

“Η ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕ 1.460€ ΚΑΘΑΡΑ. ΤΕΛΙΚΆ ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ ΜΙΣΘΟ; “.

Η υπάλληλος της ΕΠΣΑΝΑ άσκησε την από 30.10.2017 αγωγή της, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ. Αριθμ. 11013/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που την έκανε δεκτή και υποχρέωσε τον Γιαρένη να της καταβάλλει το ποσό των 20.000€ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Στη συνέχεια ο Γιαρένης άσκησε έφεση επί της οποίας εκδόθηκε η υπ. Αριθμ. 4376/2020 απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών.

Παράλληλα η Δογραμμάτζη προσέφυγε κατά της ΕΠΣΑΝΑ στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την καταγγελία της σύμβασης, η οποία απορρίφθηκε με την υπ. Αριθμ. 224/2018 απόφαση.

Επί της απόφασης ασκήθηκε έφεση η οποία έγινε δεκτή από το Μονομελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο με την υπ’ αριθμ. 1478/2019 απόφαση του, έκρινε άκυρη την απόφαση της απόλυσης.

Κατά των σε βάρος του αποφάσεων ο Γιαρένης έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

Το Μάρτιο του 2021 με αφορμή τις παραπάνω αποφάσεις έγινε καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ σε βάρος Γιαρένη, που στο μεταξύ ήταν υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής με το συνδυασμό του Γ. Πατούλη.

Η καταγγελία έγινε από το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΑΝΑ, Γ. Νικολάου, ο οποίος ζητούσε να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος του Γιαρένη, «επειδή ο καταγγελλόμενος πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την δεσπόζουσα θέση του, μόλις ανήλθε στον προεδρικό θώκο, προκειμένου να εκδικηθεί την γραμματέα της ΕΠΣΑΝΑ, γιατί δεν είχε υποκύψει στις πολλαπλές σεξουαλικές πιέσεις και παρενοχλήσεις του, μετέτρεψε τον χώρο εργασίας της σε χώρο ψυχολογικών μαρτυριών μεταβάλλοντας συνεχώς προς το δυσμενέστερο τις συνθήκες εργασίας της και ειδικότερα περικόπτοντας τον μισθό της και τελικά καταγγέλλοντας παράνομα την σύμβαση εργασίας της».

Η Επιτροπή Δεοντολογίας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο λόγω παραγραφής, ενώ ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση.

Ωστόσο οι καταγγέλλοντες έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο και με αφορμή αυτήν την υπόθεση, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος επί αθλητικών θεμάτων,  παρήγγειλε προανάκριση προς το πέμπτο προανακριτικό τμήμα σχετικά με τον τρόπο που ενήργησε στη συγκεκριμένη υπόθεση η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Οι περιπέτειες του Γιαρένη δε σταματούν εδώ. Το Σεπτέμβριο του 2017 η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, του επέβαλε ποινή διετούς απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο 800 ευρώ, κάνοντας δεκτή την καταγγελία του πρώην πρόεδρου της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΑΝΑ, Α. Σπανέα και του πρώην προέδρου της ΕΠΣΑΝΑ, Γ. Παπαμακάριου, οι οποίοι εκτός των άλλων κατήγγειλαν ότι εκ μέρους του Γιαρένη γίνονταν παρεμβάσεις όσον αφορά τον ορισμό παρατηρητών διαιτησίας στους αγώνες της Ένωσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Δεοντολογίας ο Γιρένης «καταχρώμενος τη θέση του προέδρου της ΕΠΣΑΝΑ είτε αφαιρούσε, είτε αντικαθιστούσε παρατηρητές διαιτησίας που είχαν οριστεί σε αγώνες από την Επιτροπή Διαιτησίας της Ένωσης.»

Ο Γιαρένης άσκησε έφεση κατά της απόφασης, στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όμως η έφεση απορρίφθηκε. Η γνωστοποίηση της απόφασης  έκανε τον πρόεδρο της ΕΠΣΑΝΑ να στραφεί με δήλωσή του εναντίον του δικαστή Σκουτέρη, που ήταν τότε πρόεδρος της Εφέσεων.

«Ένας πειθαρχικά διωκόμενος δικαστής, που έχει προσφάτως προκαλέσει την κοινή γνώμη και το περί δικαίου αίσθημα, αποφάσισε ΕΞΙ μήνες (!!!) μετά την εκδίκαση της έφεσής μου, να με θυσιάσει σήμερα ως Ιφιγένεια στην προσπάθειά του να εξιλεωθεί…

Ευτυχώς, υπάρχει και τρίτος βαθμός, το Διαιτητικό Δικαστήριο, όπου εκεί δικάζουν Αεροπαγίτες.», είχε δηλώσει ο Γιάρενης.

Τον Απρίλιο του 2018 το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, αντικατέστησε την  ποινή διετούς απαγόρευσης συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο με… επίπληξη και  διατήρησε το πρόστιμο των  800 ευρώ.

Βέβαια στο Διαιτητικό Δικαστήριο είχε «απέναντί του» την ΕΠΟ και όχι τους καταγγέλλοντες. Οι δύο διαιτητές που έχουν δικαίωμα ψήφου ορίστηκαν από την ΕΠΣΑΝΑ και την ΕΠΟ της οποία ο Γιαρένης ήταν μέλος.

Ο καταγγέλλων, Γ. Παπαμακάριος, έστειλε εξώδικο στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο ένας διαιτητής ήταν μέλος της ΕΙΠ/ΕΠΟ, στην πρόεδρος ήταν ο Γιαρένης.

Για τον Γιαρένη και τη δράση του στο ποδόσφαιρο είτε ως πρόεδρος της ΕΠΣΑΝΑ, είτε ως μέλος της ΕΙΠ/ΕΠΟ έχουν γίνει κι άλλες καταγγελίες σε δικαστικά όργανα.

Έχουν επίσης ειπωθεί πολλά και επώνυμα. Όπως ότι «οργανώνει στημένα και βρώμικα πρωταθλήματα», φράση που φέρεται να ανήκει σε πρόεδρο σωματείου της ΕΠΣΑΝΑ. Φυσικά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί οπότε ενδεχομένως να είναι απλά μια δηλητηριώδης ατάκα των «εχθρών» που έχει δημιουργήσει στο ποδόσφαιρο.  

Ένα είναι βέβαιο: Ότι θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για τον τίτλο του «πιο καλού μαθητή» της τάξης του Θωμά, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Το ποδόσφαιρο είναι από μόνο του πεδίο αντιπαραθέσεων, αλλά ο Γιαρένης τραγουδάει το «Ιστορία μου, αμαρτία μου» αρκετά συχνότερα από πολλούς άλλους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, ειδικά με θεσμικές ιδιότητες.

Εν τέλει, είναι απορίας άξιο, οι δυνάμεις εξυγίανσης της ΕΠΟ και του κ. Μπαλτάκου,που ακριβώς ποντάριζαν όταν αποφάσιζαν να φέρουν νέο αέρα στο ποδόσφαιρο εννοούσαν τον …..γνωστό ΓΙΑΡΕΝΗ ή, έκαναν λάθος»;

Μοιραστείτε