Οι Διαιτητές στην Ελλάδα είναι καλό να είναι επαγγελματίες;
Χρόνια τώρα, οι ρέφερι που «επιβιώνουν» στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι οι καλύτεροι, αλλά οι πρόθυμοι να κάνουν τα χατίρια των εκάστοτε ισχυρών. Η αξιοκρατία που μας λείπει, είναι το «μυστικό» της επιτυχίας του αγγλικού μοντέλου επαγγελματικής διαιτησίας.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη θεσμοθέτηση της επαγγελματικής διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο άρχισε με την ίδρυση, από τη Σούπερ Λιγκ, Οργανισμού («Επαγγελματική Διαιτησία Ποδοσφαίρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία») που θα υλοποιήσει τη σχετική απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ΕΠΟ αντέδρασε έντονα – ήταν αναμενόμενο. Θέλει να κρατήσει τη διαιτησία στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος υπό τον έλεγχό της. Επίσης, να μη μειωθεί το ποσοστό το οποίο της αποδίδουν οι ομάδες ως αντίτιμο για τις υπηρεσίες που τους παρέχουν οι διαιτητές της (διευθύνοντας τους αγώνες τους). Αλλά ο συνεταιρισμός των 14 συλλόγων φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει. Αλλωστε, η επαγγελματική διαιτησία είναι νόμος του κράτους, ήδη, από τον περασμένο Ιούνιο.
Η Σούπερ Λιγκ έχει κάνει και τις πρώτες κινήσεις για την υλοποίηση του πρότζεκτ. Προσέλαβε ειδικό σύμβουλο που θα το αναλάβει (τον πρώην αρχιδιαιτητή, Μαρκ Κλάτενμπεργκ), έφερε στην Ελλάδα τον τέως πρόεδρο της Πρέμιερ Λιγκ, Ντέιβ Ρίτσαρντς, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, και προχώρησε σε επαφές -μέσω τηλεδιάσκεψης- με τον επικεφαλής της επιτροπής επαγγελματικής διαιτησίας της Πρέμιερ Λιγκ, Μάικ Ράιλι, για να μοιραστεί μαζί του την τεχνογνωσία του. Σκοπεύει -λέει- να ακολουθήσει το αγγλικό παράδειγμα.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο Protagon