Ο Kamil Novak, εκτελεστικός διευθυντής της FIBA στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στη διαιτησία κατά τη διάρκεια του Eurobasket 2022…
Όπως ανέφερε, δεν αποτέλεσε πρόβλημα σε όλη τη διοργάνωση, δεδομένου ότι «δεν ήταν κακή»! Σίγουρα, η δήλωση του διευθυντή αφενός, κατεβάζει το επίπεδο των Διαιτητών και αφετέρου, ίσως να θέλει να δικαιολογήσει τους αξιωματούχους που επέλεξαν τους 44 Referees.
«Έχω δύο πτυχές: Πτυχή νούμερο ένα, οι διαιτητές αξιολογούνται πριν και κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Δεν είναι τυχαίο ποιος διαιτητής είναι στο Eurobasket. Προφανώς και υπάρχουν λάθη», είπε και συνέχισε:
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα γεγονός ότι αυτό που συνέβη στο παιχνίδι μεταξύ Λιθουανίας και Γερμανίας σίγουρα δεν θα έπρεπε να συμβεί. Και νομίζω ότι ήταν μια αλυσίδα αποτυχιών που είναι δύσκολο να επαναληφθούν. Όταν μου αναφέρθηκε για πρώτη φορά, ρώτησα το πώς θα μπορούσε να συμβεί επειδή υπάρχει επίσημος πίνακας.
Αυτό το Eurobasket με όλους τους σούπερ σταρ δημιούργησε ένταση και προσδοκίες και είναι μέρος του πρωταθλήματος, αλλά δεν θα έλεγα ότι η διαιτησία ήταν κακή. Ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου ότι εδώ, στην τελική φάση, δεν είχαμε τόσο τεράστια παράπονα γιατί όλοι κατάλαβαν ότι δεν είναι τρόπος να ωφεληθεί κανείς.
Και πάλι, ναι, συνέβησαν δύο πολύ άσχημες στιγμές. Το ένα ήταν στο παιχνίδι Λιθουανίας-Γερμανίας, όπου ήμασταν δυσαρεστημένοι και αμέσως λάβαμε μέτρα, τα οποία ήταν δύσκολα, αλλά έπρεπε να προστατεύσουμε τα άτομα. Το δεύτερο εντελώς διαφορετικό περιστατικό συνέβη στον αγώνα Γεωργίας-Τουρκίας στην Τιφλίδα. Εκτός από αυτό, δεν είχαμε κανένα απροσδόκητο ή διαφορετικό σχόλιο σε σχέση με τα προηγούμενα Ευρωμπάσκετ.
Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο ρόλος των social media έχει μεγαλώσει. Σήμερα δημοσιεύετε κάτι και δημιουργείται η ατμόσφαιρα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αναφέρθηκαν ορισμένες βαθμολογίες, αλλά δεν έχουμε καμία κατάταξη, επομένως δεν εργαζόμαστε στη διαιτησία με βάση τη φιλία. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους που αξιολογούν τους διαιτητές. Μακάρι να μπορούσατε να δείτε την αξιολόγηση των διαιτητών μετά από κάθε παιχνίδι. Θα ήταν κάπου 15 σελίδες. Κάθε λάθος θα αναλυόταν και πόσο μεγάλο ήταν για το παιχνίδι. Υπάρχει πολλή δουλειά πίσω από αυτό.
Για να έχετε το καλύτερο, πρέπει να συγκρίνετε και πρέπει να έχετε μια βάση δεδομένων. Δεν είναι ότι παίρνουμε τα ονόματα που γνωρίζουμε περισσότερο. Όχι, υπάρχουν κριτήρια και είναι πολύ κρίσιμο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σεζόν που οι διαιτητές βρίσκονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, έχουμε και την αξιολόγηση των διαιτητών στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Υπάρχει δουλειά, στρατηγική και κριτήρια για την επιλογή των καλύτερων διαιτητών. Εάν δεν έχουμε δεδομένα, πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε διαιτητές της Euroleague.