Καλώς την κι ας άργησε η FIBA – Η στάση για Διαιτητές

  • By admin
  • September 9, 2022
  • 0

Η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία στέλνει ηχηρό μήνυμα πως «δεν πρόκειται να ανεχτεί την κακομεταχείριση των διαιτητών της πριν, στη διάρκεια ή μετά τους αγώνες…

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση της FIBA αναφέρεται:

«Η FIBA αναγνωρίζει πως έγιναν δύο σοβαρά λάθη στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ. Το πρώτο στον αγώνα για τον δεύτερο όμιλο ανάμεσα σε Λιθουανία και Γερμανία, όταν οι διαιτητές και η γραμματεία δεν έδωσαν τη βολή της τεχνικής ποινής στην πρώτη.

Η FIBA αποφάσισε οι τρεις διαιτητές και ο κομισάριος να τεθούν εκτός αγώνων για το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Το δεύτερο είχε να κάνει με το χρόνο στον αγώνα Τουρκία-Γεωργία. Παρότι το χρονόμετρο του αγώνα είχε σταματήσει από τους διαιτητές, η συσκευή στο πίσω μέρος της στολής τους ενεργοποιήθηκε συμπτωματικά από κάποιον παίκτη, όταν ένας διαιτητής επιχείρησε να χωρίσει κάποιους παίκτες στο παρκέ.

Μια σειρά από επιπλέον μέτρα λαμβάνονται από τη FIBA, ώστε οι διαιτητές στο Ευρωμπάσκετ να αποδίδουν στο υψηλότερο επίπεδο και η απόδοσή τους να βελτιώνεται στην πορεία της διοργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι οι ανεξάρτητες αξιολογήσεις των διαιτητών, όπως και οι αναλύσεις πριν και μετά τους αγώνες.

Η FIBA θα συνεχίσει να αξιολογεί την απόδοση των διαιτητών λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, αλλά δεν πρόκειται να ανεχτεί την κακομεταχείριση των διαιτητών της πριν, στη διάρκεια ή μετά τους αγώνες. Καλεί, δε, όλους τους εμπλεκόμενους να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο διαιτητές και παίκτες θα μπορούν να αποδώσουν.

Η επιλογή των διαιτητών για την τελική φάση που αρχίζει το Σάββατο έχει ολοκληρωθεί. Οι 20 από τους 44 που θα διευθύνουν αγώνες στο Βερολίνο έχει επιλεγεί. Όλοι τους σφυρίζουν αγώνες με τους καλύτερους παίκτες σε εβδομαδιαία βάση στα εγχώρια πρωταθλήματα. Επιπροσθέτως, συνδυάζουν εμπειρία από 36 Ευρωμπάσκετ, 12 Παγκόσμια Κύπελλα και 12 Ολυμπιακούς Αγώνες».

Μοιραστείτε