Η επαγγελματική Διαιτησία δεν «στήνεται» χωρίς ΕΠΟ

  • By admin
  • July 27, 2022
  • 0

Η επαγγελματική Διαιτησία είναι ένα θέμα που συζητιέται συνεχώς και αδιαλείπτως με πρωταγωνίστριες την ΕΠΟ και την Super League…

Η ανακοίνωση του πρώτου τη τάξει κυβερνητικού παράγοντα στον Αθλητισμό, πως θα περικόψει από το 5 σε 1% τα έσοδα της ΕΠΟ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ της super league , ήταν η «ρίψη του γαντιού» προς την Ομοσπονδία. Δικαιολόγησε πως θα φέρει προς ψήφιση την τροπολογία (προφανώς στο τμήμα διακοπών της Βουλής) , ώστε με τα χρήματα αυτά να γίνει εφικτή η ολοκλήρωση του πλάνου της επαγγελματικής διαιτησίας.

Η επαγγελματική Διαιτησία φέρνει τριβή

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Λίγα καλοκαίρια ΔΕΝ ήταν καυτά σε θέματα τριβής ΕΠΟ και Πολιτείας. Αλλά πάντα οι προκάτοχοι του κ. Αυγενάκη υπαναχωρούσαν των θέσεών τους. Θέλετε με τον «μπαμπούλα» της UEFA; Με τον ενδεχόμενο κι ορατό αποκλεισμό των ομάδων μας (συν των εθνικών αντιπροσωπευτικών) από τις διεθνείς διοργανώσεις; Με τον παραγκωνισμό της ΕΠΟ από τα τεκταινόμενα τους διεθνούς ποδοσφαίρου και των ψηφοφοριών; Υπήρχαν διαχρονικά.

Από την εποχή του αείμνηστου Τριβέλλα , από την εποχή που ο κ. Φλωρίδης πήγε –και κατάφερε – να ξηλώσει από την θεσμική του καρέκλα τον Β. Μητρόπουλο, αλλά ακόμα και στις περιόδους Λιάννη μέχρι και Κοντονή σε όλες τις κόντρες κι αντιπαραθέσεις νικήτρια αναδείχθηκε η ΕΠΟ. Ίσως «λαβωμένη» την τελευταία φορά, καθώς το ποδόσφαιρό μας μπήκε σε καθεστώς ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ και παρακολούθησης, αλλά δεν παραχώρησε το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ και ΠΟΥΘΕΝΑ.

Το θέμα, λοιπόν, της επαγγελματικής διαιτησίας είναι a priori –όπως όλα τα θέματα διαιτησίας- κομμάτι της ΕΠΟ.

Πάμε τώρα στο σενάριο, με το οποίο ο κ. Αυγενάκης θα προχωρήσει στην επαγγελματική διαιτησία σε συνεργασία με τη λίγκα. Και ας πάρουμε όλες τις παραμέτρους.

1.        Για πότε υπολογίζεται η επαγγελματική διαιτησία και η σύνταξη πινάκων; Για την επικείμενη σεζόν αποκλείεται. Οπότε ομιλούμε για τη σεζόν 2003-4. Θα είναι Υφυπουργ΄ςο ο κ. Αυγενάκης να το υλοποιήσει ακόμα και αν παραμείνει η ίδια Κυβέρνηση;

2.        Πως θα δημιουργηθεί πίνακας διαιτητών ερήμην της ΕΠΟ; Η ομοσπονδία έχει ητρώο διαιτητών, εκείνη δηλώνει ποιοι γίνονται διεθνείς διαιτητές και βοηθοί, μόνο εκείνη αποδέχεται η UEFA και η FIFA.

3.        Προς πιστοποίηση ΟΛΩΝ των ανωτέρω να θυμίσουμε πως η ΕΠΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δηλώνει την πρωταθλήτρια ομάδα. Εκείνη δηλώνει ποιες ομάδες βγαίνουν στην Ευρώπη και ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ. Σε εκείνη πηγαίνουν οριστικοποιημένες οι βαθμολογίες στο τέλος κάθε περιόδου. Γι΄ αυτό περίμεναν από τον Άρη να ξεκαθαρίσει το θέμα βαθμολογίας για να αγωνιστεί η ομάδα της Θεσσαλονίκης στην Ευρώπη. Την ΕΠΟ περίμεναν όχι την λίγκα και την κάθε λίγκα.

4.        Αν η ΕΠΟ ΔΕΝ συμφωνήσει στην επαγγελματική διαιτησία (και ΔΕΝ θα συμφωνήσει) θα διαγράφει από τα μητρώα της όσους διαιτητές-βοηθούς προσχωρήσουν σε αυτήν. Και αναγνωρισμένοι διαιτητές είναι μόνο όσους περιλαμβάνει και αποδέχεται στους πίνακές της η ΕΠΟ. Ποιος διεθνής, λοιπόν, θα γίνει αυτόχειρας; Αλλά και όποιος δεν είναι διεθνής δεν θα μπορεί να γίνει. Χωρίς αναγνώριση από την ΕΠΟ τι ισχύθα έχει ένα ματς με έναν ΑΚΥΡΟ διαιτητή; 

5.        Αν η UEFA αποδεχτεί τέτοιου είδους ΠΡΑΞΙΚΟΜΑ θα το νομιμοποιήσει για ΟΛΕΣ τις Ομοσπονδίες μέλη της. Θα είναι κόντρα στο καταστατικό της , στην φιλοσοφία της και στις πράξεις της. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ τον Μπένετ, τήρησαν σιγή ισχύος για την καρατόμηση του Κλάντεμπεργκ και δεν ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ.

6.        Η UEFA έχει εκλογές τον Απρίλιο. Κι εκεί δεν θα ψηφίσει ο κ. Μαρινάκης ή η κυρία Κοξένογλου, αλλά ο κ. Μπαλτάκος.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως ΝΑΙ μάχες θα δούμε πολλές. Αλλά θεσμικά (δίχως να το προσωποποιούμε το θέμα)ο ΠΟΛΕΜΟΣ έχει κερδηθεί από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 

Μοιραστείτε