Φουλ επίθεση παίζει ο Μπαλτάκος

  • By admin
  • July 12, 2022
  • 0

Ο Τάκης Μπαλτάκος δεν προτίθεται να παραχωρήσει ούτε εκατοστό από τα δικαιώματα της ΕΠΟ στην Super League…

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας μίλησε στη «Δίκη» για όλα τα θέματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο. Η εντύπωση που άφησε είναι ότι θα πορευθεί με βάση αυτά που ισχύουν και δεν προτίθεται να κάνει μισό βήμα πίσω. Για τον Κλάντεμπεργκ αναρωτήθηκε γιατί έχει πιάσει πρεμούρα κάποιους παράγοντες της Super League και για την επαγγελματική διαιτησία τόνισε ότι θα προχωρήσει με τις σωστές προϋποθέσεις.

Ο Μπαλτάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:

baltakos refereesgr
Ο Τάκης Μπαλτάκος μίλησε στη Δίκη

Γιατί έχει τόσο σημασία αν θα φύγει ή θα μείνει ο Κλάτενμπεργκ; Αυτό είναι αντίληψη δεκαετίας του ’90. Με το VAR έχουν καταπέσει όλα αυτά, γιατί τόση μανία και τόσο προσκόλληση στο θέμα της διαιτησίας; Το συμβόλαιό του λήγει στις 30/7.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ πρέπει να προτείνει τον ίδιο ή κάποιον άλλον στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και μετά το θέμα να πάει στην Εκτελεστική. Είναι θέμα της ΕΠΟ και όχι της Λίγκας. Δεν είμαι πρόεδρος της Λίγκας και δεν ξέρω γιατί είναι πρώτο θέμα αυτό στην διάσκεψη της Λίγκας αυτό.

Πέρυσι 4 ομάδες, οι big 4, όπως λέγονται αν και δε μου αρέσει ο όρος αυτός, αποφάσισαν ομονοούσες ότι θα είναι ο κ. Κλάτενμπεργκ. Τώρα αυτές οι ομάδες δεν ομονοούν, έχουν χωριστεί. Ούτε η Λίγκα ομονοεί. Δεν γίνεται να αποφασίζουν οι 4. Η ΕΠΟ θα αναλάβει την ευθύνη, το κατασταστικό της ΕΠΟ το λέει. Αν βέβαια ομονοούσαν οι ομάδες, θα ήταν διαφορετικό. Η ΕΠΟ είναι οι Ενώσεις.

Ναι όταν βρέθηκα με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA. Μιλήσαμε, μπήκαμε σε διάφορα θέματα, όχι μόνο για τη διαιτησία, ήταν χαλαρή συζήτηση. Κανείς δε\ν μου είπε αν θέλει ή δεν θέλει τον Κλάτενμπεργκ. Εγώ είχα πει στους δύο εκπροσώπους της FIFA και της UEFA και το έχω αναφέρει γενικά, ότι το ποσό που λαμβάνει είναι τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Μπαλτάκος και η παραγωγική Διαιτησία

Clattenburg refereesgr 1
Στόχος είναι ο νέος αρχιδιαιτητής να δώσει έμφαση στην παραγωγική διαδικασία

Ο αρχιδιαιτητής δεν πρέπει να έχει ως σκοπό να ασχοληθεί με το ντέρμπι της Κυριακής, αλλά με τα σεμινάρια, την προαγωγή των διαιτητών, τις εκθέσεις των παρατηρητών. Θα θέσω στον αρχιδιαιτητή, όποιος κι αν είναι αυτός, να βρούμε τον τρόπο ώστε να έχουμε νέους Έλληνες διαιτητές και να επιστρέψει στην Ελλάδα η διαιτησία.

Είδατε την ανακοίνωση του Σάββα Δημητριάδη, της ΕΠΣΜ. Έχει 4.500 αγώνες κάθε χρόνο και δεν έχει διαιτητές. Αυτό είναι πρωταρχικό για την ΕΠΟ. Έχω έκθεση της τμηματάρχη της ΕΠΟ, που είναι πολύ καταρτισμένη, αλλά και διαμαρτυρίες από τις ενώσεις. Οι πρόεδροι διαμαρτύρονται για την έλλειψη των διαιτητών, το ποδόσφαιρο δεν είναι άθλημα των επενδυτών μόνο». 

Εγκαταλείπουν αρκετοί νέοι διαιτητές βλέποντας τέτοιες περιπτώσεις. Θα πω ότι θα υπάρξει μια καινούργια ΚΕΔ. Μέχρι 15 Ιουλίου θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου αρχιδιαιτητή και μέχρι 20 τα ονόματα της ΚΕΔ, που θα είναι μία, δεν θα είναι δύο, όπως πέρυσι. Αυτή η νέα ΚΕΔ, είτε είναι ο Κλάτενμπεργκ είτε όχι, θα το δει το θέμα. Δε γίνεται να έχουμε δεκάδες ενώσεις που θα διαμαρτύρονται. Μπορεί και να είναι 7μελης η νέα ΚΕΔ. Θα έχει Έλληνες. Δεν έχουμε κατασταλάξει ακόμη για τα πρόσωπα».

Είπα στον κ. Ινφαντίνο τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και εκείνος είπε τη γνώμη του. Δε θα πω τι είπα στην συζήτησή μου με τον πρόεδρο της FIFA.  Δεν υπάρχει λίστα υποψηφίων αρχιδιαιτητών, γίνονται επαφές. Προσωπικά δεν έχω επαφή με τον κ. Μπορμπαλάν, αν έχει προταθεί από αλλού δεν το ξέρω. Δεν έφτασε το όνομα του Μπορμπαλάν σε μένα.

Θα σας πω ποια είναι η δική μου γνώμη. Πρέπει ο επόμενος αρχιδιαιτητής να προέρχεται από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, δηλαδή από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν είναι εύκολο να βρεις αρχιδιαιτητή με λιγότερα χρήματα. Δεν έρχονται με λιγότερα από 300.000 ευρώ. Δεν μπορεί να έρθει με 3000 ευρώ το μήνα, κανείς δεν θα το δεχτεί».

Η ΕΠΟ πρέπει να είναι ενωτική και ο κ. Μαρινάκης στην πρώτη συνάντηση ήταν κι αυτός ενωτικός, κάτι που χαροποίησε τους πάντες. Δεν είναι εύκολο να γίνει ένα τέτοιο μπρα ντε φερ, θα ήταν άνισο να γίνει μεταξύ της ΕΠΟ και της λίγκας.

Δεν αυτονομείται η λίγκα

Για το θέμα του αρχιδιαιτητή, την προηγούμενη φορά βγήκε ο κ. Γκαγκάτσης και είπε ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα, ίσως το έβαλαν τώρα στην ατζέντα για να εκφράσουν όλοι μια γνώμη θεσμική, αυτό είναι θεμιτό. Ο ΠΑΟΚ δεν μπήκε στη συζήτηση γιατί δεν υπήρχε το θέμα στην ατζέντα. Το έβαλε η Λίγκα για να προκαλέσει και τον ΠΑΟΚ να πάρει θέση.

Το καταστατικό της UEFA και της FIFA τα λέει ξεκάθαρα. Δεν μπορεί να αυτονομηθεί η Λίγκα. Τι θα πει δεν πληρώνω της εισφορές στην ΕΠΟ; Η Λίγκα μπορεί να ζητήσει ό,τι επιθυμεί. Εγώ θα μιλήσω απευθείας με τον κ. Τσέφεριν που είναι πρόεδρος της UEFA. Ο κ. Θεοδωρίδης είναι γ. γραμματέας, οπότε ας μιλήσει ο κ. Φιλιππούσης μαζί του.

Να καταργηθεί η ΕΕΑ

Έχω σαφή άποψη και την έχω πει από το Φεβρουάριο του ’21, ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η ΕΕΑ για το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει η ΕΠΟ να ισχυροποιήσει το τμήμα αδειοδότησης, όπως γίνεται στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη. Δεν έχει λόγο ύπαρξης η ΕΕΑ για το ποδόσφαιρο.

Συμφωνώ με την επαγγελματική Διαιτησία αλλά…

Δεν ζήτησα συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού. Έχω πει κι άλλη φορά το κράτος έχει εποπτεία και όχι διοίκηση στον αθλητισμό. Η διάταξη για την επαγγελματική διαιτησία  είναι πλέον θέμα της FIFA. Έχει πάει στη FIFA κι αυτή θα κάνει αυτό που πρέπει. Ο νόμος μεταφράστηκε και αναφέρει ότι υπερισχύει του καταστατικού της ΕΠΟ και περιμένουμε να δράσει η FIFA.

Εγώ συμφωνώ με την επαγγελματική διαιτησία, αλλά πρέπει να την κάνει η ΕΠΟ, όχι με μια τροπολογία τη νύχτα. Αν θέλετε επαγγελματική διαιτησία εδώ είμαστε για να δημιουργήσουμε τις σωστές προϋποθέσεις. Ο νόμος δηλαδή τι θα λέει; Ότι θα ορίζει ο υπουργός τους διαιτητές; Στον κ. Μαρινάκη είπα: Δηλαδή θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 21 Αυγούστου με διαιτητές που θα ορίσει ο υπουργός;. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει κανέναν. 

Η ΕΠΟ θα εφαρμόσει το καταστατικό

Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει επιθυμία για την παραμονή του κ. Κλάτενμπεργκ από πλευράς Μαρινάκη και δεν ξέρω τι θα κάνει, μπορεί να στεναχωρηθεί. Επίσης, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Μαρινάκης. Εμείς ως ΕΠΟ γενικά πρέπει να εφαρμόσουμε το καταστατικό. Ανάγκασε κάποιος κάποιον να βάλει τα λεφτά του; Δεν πρέπει να φροντίσουμε αυτούς που έχουν λεφτά, αλλά αυτούς που δεν έχουν.

Είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού αλλά όχι διοικητικός παράγοντας

melissanidis refereesgr
Ασφαλώς και είχα επαφή πριν τις εκλογές με τον Μελισσανίδη

Τι να πω. Πήρε 59 στις 65 ψήφους ο Μελισσανίδης; Όλοι αυτοί είναι του Μελισσανίδη; Τον γνώρισα το 1992 και καθόμασταν δίπλα δίπλα, ήμουν νομικός σύμβουλος στην ΕΠΑΕ κι αυτός ήταν ο νέος πρόεδρος της ΑΕΚ. Ασφαλώς και είχα επαφή μαζί του πριν τις εκλογές. Δεν ήταν ο μόνος.

Για τον Μελισσανίδη το λέω γιατί ξέρω ότι δεν έχει πρόβλημα.  Δε θέλω να μιλήσω για τον Παναθηναϊκό. Θα είχε τους λόγους του ότι ο κ. Αλαφούζος, θα θεωρεί ότι αυτή η απόφαση ευνοεί την ομάδα του. Όλα μέσα στη ζωή είναι. Εγω είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού, δεν είμαι διοικητικός παράγοντας. Ο κ. Μαρινάκης ίσως δεν ψήφισε γιατί πιστεύει ότι είμαι πιο κοντά στον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρω τι σκέπτεται η κυβέρνηση. Μπορεί να νομίζει ότι εγώ εξυπηρετώ άλλα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν ανέλαβα την υπόθεση της υποτιθέμενης πολυιδιοκτησίας ο Σαββίδης δεν ήταν εδώ, δεν τον έχω συναντήσει, έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Μάκη Γκαγκάτηση.

Ο κ. Μαρινάκης συμφώνησε για τη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν πολλοί ελληνοαμερικανοί γιατί να μην πάμε να παίξουμε μπροστά σε αυτούς με εισιτήρια πολύ ανώτερα και να έχουμε ένα σοβαρό έσοδο και να ανεβάσουμε το προφίλ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το συμφέρον του ποδοσφαίρου είμαι να υπάρχει ομοσπονδία κυρίαρχη και με κύρος και να παίζεται ποδόσφαιρο και να γίνει ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Αποκατάσταση της κυριαρχίας και βάρος στην εθνική ομάδα, αυτές είναι οι προτεραιότητές μου.

Μοιραστείτε