Η ΕΟΚ προέβη σε διόρθωση και όχι, στην αύξηση των οδοιπορικών σε Διαιτητές, με την ΟΔΚΕ να «πιάνεται στον ύπνο»…
Σε διόρθωση των χρημάτων στην προ κορονοϊού εποχή προχώρησε η Διοίκηση της ΕΟΚ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή την οποία το λίτρο βενζίνης ξεπερνάει τα 2,5 ευρώ, η αύξηση της Ομοσπονδίας δεν ξεπερνάει τα 3 λεπτά! Το χιλιόμετρο από 0,15 ορίστηκε σε 0,18, ενώ έπρεπε να φθάσει 0,27-0,30. Παράλληλα, παρέμεινε το «ταβάνι» στη μετακίνηση (70 ευρώ). Στην Α2 κατηγορία, από την άλλη, το πρωτάθλημα που η ΕΟΚ θεωρεί «αιχμή του δόρατος», ο Διαιτητής λάμβανε προ-κορονοϊού 90 ευρώ και μετα-κορονοϊού μόλις 85. Εν ολίγοις, επήλθε μείωση οδοιπορικών…
Η ΕΟΚ δεν άκουσε την ΟΔΚΕ…
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η Διοίκηση της ΕΟΚ ουδεμία ευθύνη έχει. Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί τα σωματεία, τα οποία ψηφίζουν και όχι, τους Διαιτητές και τους Κριτές. Αν κατάφερνε να μηδενίσει το ποσό των οδοιπορικών θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία για την ίδια. Τι κάνουν όμως η ΟΔΚΕ και η ΚΕΔ, τα αρμόδια όργανα της Διαιτησίας;
Η Διοίκηση της ΟΔΚΕ, σίγουρα, κοιμήθηκε …γλυκά, με συνέπεια να μην υπήρξε καν συζήτηση για την οριστικοποίηση των οδοιπορικών που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΔΚΕ. Ο κ. Μπούσιας, πρόεδρος της ΟΔΚΕ, παρ’ ότι ανέβηκε ουκ ολίγες φορές στην Αθήνα και συναντήθηκε με τους κ.κ. Λιόλιο, Σβερκούνο, εν τούτοις, δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει για τα οδοιπορικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί πάνω από 15 πρόεδροι Συνδέσμων επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους παράγοντες της ΟΔΚΕ, οι οποίοι βρέθηκαν σε δεινή θέση από τις αποφάσεις της ΕΟΚ. Η οργή των Referees είναι έκδηλη, καθ’ ότι τα χρήματα που αφορούν τα οδοιπορικά είναι ελάχιστα. Σκεφτείτε ότι οι παρατηρητές στην Α1 έλαβαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο 350 ευρώ από 100, ενώ οι ίδιοι δεν πήραν στην ουσία ευρώ αύξηση…
Εκτεθειμένα και τα μέλη της ΚΕΔ
Είναι ξεκάθαρο ότι και τα μέλη της ΚΕΔ είναι εκτεθειμένα από τις αποφάσεις της ΕΟΚ. Διότι, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ο ορισμός και ο αυτό-ορισμός ως παρατηρητές Διαιτησίας στα ματς της Α1. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νίκος Πιτσίλκας δεν όρισε μόνο τον υιό του σε περίπου 30 παιχνίδια της Basket League, δίνοντάς του περίπου 20.000 ευρώ, αλλά και τον εαυτό του σε περίπου 20 ματς. Ήτοι, έλαβε κάπου 7.000 ευρώ. Η οικογένεια, εν ολίγοις, του προέδρου της ΚΕΔ έλαβε γύρω στα 30.000, με απόφασή του. Καθόλου άσχημα, δηλαδή…
Για τα οδοιπορικά των Ρεφς, βεβαίως, ούτε λόγος. Ούτε ενδιαφέρθηκαν αν οι Διαιτητές ή οι Κριτές στα τοπικά λαμβάνουν 12 και 8 ευρώ αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένης και της βενζίνης!
Τα οικονομικά στοιχεία ανά κατηγορία
Σύμφωνα από τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη για τα πρωταθλήματα την αγωνιστική περίοδο 2022-23, τα οδοιπορικά είναι 0,18 ευρώ ανά χιλιόμετρο ανά διαιτητή, με ελάχιστη αποζημίωση τα 20 ευρώ και μέγιστη τα 70 ευρώ.
Η μετακίνηση χρήσης αεροδρομίου ορίζεται στα 25 ευρώ, ενώ σε περίπτωση διανυκτέρευσης λόγω αδυναμίας επιστροφής αυθημερόν 50 ευρώ. Η αμοιβή και η μετακίνηση διαιτητών βαρύνουν ισόποσα και τα δύο Σωματεία και η αεροπορική – ακτοπλοϊκή μετακίνηση θα καλύπτεται από ΕΟΚ. Συγκριτικά με την αγωνιστική περίοδο 2021-22 η διαφορά είναι μόλις 3 λεπτά στα οδοιπορικά!
Αναλυτικά ανά κατηγορία θα λάβουν:
- Για τη σεζόν 2022-23 στην Α2 ανδρών η αποζημίωση για τους Διαιτητές ορίζεται στα 85 ευρώ και για τους Κριτές, Κομισάριους 35. Εν μέσω καραντίνας οι μεν πρώτοι λάμβαναν 70 ευρώ και οι δε δεύτεροι 30…
- Στην Α1 Γυναικών θα πάρουν αποζημίωση 50 ευρώ (Ρεφς) και 30 (Κριτές – Κομισάριοι). Εν μέσω καραντίνας έλαβαν αποζημίωση 40 ευρώ και 25 αντίστοιχα…
- Στη Β’ κατηγορία η αποζημίωση των Referees ορίστηκε στα 50 ευρώ και στους Κριτές – Κομισάριους 30 ευρώ. Εν μέσω καραντίνας η αποζημίωση ήταν 40 ευρώ και 25 ευρώ…
- Στη Γ’ εθνική η αποζημίωση είναι 45 ευρώ για τους Ρεφς και 25 για τους Κριτές – Κομισάριος. Εν μέσω καραντίνας η αποζημίωση ήταν 35 ευρώ και 20 ευρώ…
- Στην Α2 γυναικών η αποζημίωση ήταν 35 ευρώ και 20, όπως ήταν και πέρσι. Απολύτως καμία μεταβολή, δηλαδή.