Στ. Νικηφορίδης: Τέθηκαν τα θεμέλια για την επόμενη μέρα της Διαιτησίας

Ο Σταύρος Νικηφορίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Δωδεκανήσου, είναι ο εκλεκτός καλεσμένος των Referees…

Ο Σταύρος Νικηφορίδης μιλάει για τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης, που διεξήχθη πριν από μια εβδομάδα στην Πάτρα. Η εντύπωση που αποκόμισε από τη ΓΣ ήταν άκρως εξαιρετική.

Ο Νικηφορίδης αναφέρεται στη ΓΣ

  • Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας αναφορικά με τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της ΟΔΚΕ;

«Θεωρώ, με μία μόλις φράση, ότι τέθηκαν τα θεμέλια για την επόμενη μέρα της ελληνικής Διαιτησίας. «Γύρισε σελίδα» η ΟΔΚΕ, γεγονός που όλους πρέπει να μας χαροποιεί».

  • Και το μήνυμα που εστάλη από την Πάτρα ποιο ήταν;

«Ενότητα, συσπείρωση και εκσυγχρονισμός. Η ελληνική Διαιτησία μπήκε στις ράγες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και της ανάπτυξης. Η δομή της διοργάνωσης στην Πάτρα ήταν άψογη, η διαμονή εξαιρετική και η αίθουσα συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου. Το πρόγραμμα, δε, τόσο της ΓΣ όσο και του προστάζ άγγιζε το άριστα».

  • Ποια άρθρα που εισήχθησαν στον εσωτερικό κανονισμό θεωρείτε ότι ήταν αιχμής;

«Το κάθε νέο άρθρο ήταν σωστά μελετημένο. Διαπιστώνοντας, μάλιστα, ότι το πρώτο θέμα στη ΓΣ ήταν η εκπαίδευση των Διαιτητών, άπαντες καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ορισμένοι άνθρωποι μοχθούν για την Ομοσπονδία μας και το κοινό καλό του μπάσκετ. Το ζητούμενο, συμπερασματικά, είναι να συμβάλουμε όλοι μαζί στην αναβάθμιση της Διαιτησίας».

nikiforidis eleytheriadis refereesgr
Ο Σταύρος Νικηφορίδης τιμάει τον γγ της ΟΔΚΕ, Παντελή Ελευθεριάδη
  • Υπήρξαν διαφωνίες και αντιθέσεις στη ΓΣ;

«Και πως να μην υπήρχαν; Ένα ζωντανό κύτταρο, μια δημοκρατική κοινωνία όπως είναι αυτή των Διαιτητών, προβάλει και την αντίθετη άποψη. Έτσι, παρατηρήθηκαν και διαφωνίες, πάντα σε ένα ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα.

Η Διοίκηση της ΟΔΚΕ ήταν εκεί, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις σε οποιοδήποτε άρθρο. Όπως π.χ, για το άρθρο 11-2 που αναφέρεται η καταβολή παράβολων. Διατυπώθηκαν ενστάσεις, εν τούτοις, πως μπορείς να αρνηθείς να τα εντάξεις στον εσωτερικό κανονισμό όταν τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των Διαιτητών ανά την Ελλάδα;»

Η ΟΔΚΕ δεν έχει “παιδιά και αποπαίδια”

  • Ειδικότερα, δε, στους νησιωτικούς Συνδέσμους, που διαθέτουν ιδιαιτερότητες…

«Απόλυτα ναι. Είναι σημαντικό που η Διοίκηση της ΟΔΚΕ δεν έχει «παιδιά και αποπαίδια». Γεγονός είναι ότι και εμείς αντιμετωπίζουμε προβλήματα λόγω της συγκοινωνίας. Ως νέο ΔΣ που είμαστε, νιώθουμε όμορφα που η ΟΔΚΕ είναι αρωγός στις προσπάθειές μας. Που μας «αγκαλιάζει» τόσο αυτή, όσο ο υπεύθυνος της ελληνικής Διαιτησίας, κ. Χριστοδούλου αλλά και ο εθνικός καθηγητής, κ. Τανατζής. Μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να είμαστε υπηρέτες του αθλήματος».

  • Κάποια άλλα άρθρα που σας έκαναν εντύπωση;

«Κατά πρώτο, να διευκρινίσουμε ότι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τον εσωτερικό κανονισμό της ΟΔΚΕ. Ως Σύνδεσμος υποβάλλαμε 2 προτάσεις. Η πρώτη ήταν να υπάρξει ψηφιακή πλατφόρμα, προκειμένου τα σεμινάρια των αξιολογημένων Διαιτητών που θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και από τους Ρέφερις των τοπικών πρωταθλημάτων. Γεγονός που θα τους βοηθήσει να μπαίνουν στο κλίμα ενός ετήσιου σεμιναρίου. Παράλληλα και οι παλαιότεροι θα είναι σε εγρήγορση.

Η δεύτερη ήταν να επισημάνουμε τον ρόλο του προσώπου που υπογράφει στο φύλλο αγώνα για την σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων. Διότι, ολοένα και περισσότερο συμβαίνουν περιστατικά εντός αγωνιστικού χώρου, που ενέχει κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα. Θεωρούμε ότι όλοι οι παριστάμενοι σε ένα παιχνίδι πρέπει να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες και να υπάρχει σε κάθε γήπεδο ένα αυχενικό κολάρο για τυχόν κακώσεις, μια σανίδα ακινητοποίησης και μια μάσκα τύπου Ambu, όπως βέβαια και ένας απινιδωτής».

Οι λέξεις κλειδιά του κ. Λιόλιου

  • Πως κρίνετε την παρουσία του νέου προέδρου της ΕΟΚ, κ. Λιόλιου;

«Δεν σας κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα από την παρουσία του. Όλα όσα ειπώθηκαν από τον ίδιο αλλά και τον κ. Χριστοδούλου αποτελούν το εφαλτήριο για μια νέα σελίδα στην ελληνική Διαιτησία, στο ελληνικό μπάσκετ. Ειδικά με τις φράσεις – κλειδιά που ανέφεραν και συγκεκριμένα: Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια, καθαρά πρόσωπα…

nikiforidis refereesgr
Ο κ. Νικηφορίδης ολοκλήρωσε τη σχολή διαιτησίας στην Ρόδο το 1999

Ποιος είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δωδεκανήσου

Ο Σταύρος Νικηφορίδης είναι 45 χρόνων, γεννημένος στον Κορυδαλλό Αττικής. Από το 2000 μετακόμισε μόνιμα στην Ρόδο και το επάγγελμά του είναι πλήρωμα ασθενοφόρου και βοηθός νοσηλευτικής τραυματολογιας. Εργάζεται, δε, στην Euromedica Ρόδου.

Ολοκλήρωσε τη σχολή διαιτησίας στην Ρόδο το 1999 και αξιολογήθηκε στις εθνικές κατηγορίες το 2010, όπου παρέμεινε έως το 2016. Πλέον, είναι Διαιτητής τοπικών πρωταθλημάτων και Α1 στο μπάσκετ με αμαξίδιο.

Μοιραστείτε